Oninbare debiteuren afboeken

Geschreven door Irene Nuijten op . Geplaatst in Exact Globe

In bepaalde gevallen kan het voorkomen dat u een openstaande post niet meer kunt innen of hoeft te betalen. In Exact Globe Next kunnen deze openstaande posten op een eenvoudige wijze worden afgeschreven naar een winst of verlies rekening. U kunt de openstaande post van een debiteur of crediteur afschrijven via het menu [Financieel, Debiteuren, Kaarten] of [Financieel, Crediteuren, Kaarten] en te kiezen voor de knop ‘Afletteren’. In het scherm dat nu verschijnt staat aan de linkerkant de betalingen en aan de rechterkant de openstaande facturen. Selecteer aan de rechterkant de factuur waar geen betaling of credit nota tegenover staat. Kies nu voor de knop ‘Afletteren/Verwerken’. Het volgende scherm verschijnt:

In dit scherm kunt u bepalen wat u met de openstaande factuur wil doen.

– Saldo/Verdichten: hier kunt u twee of meerdere facturen verdichten naar één factuur.
– Betalingsverschil: hier kunt u een betalingsverschil wegboeken naar de betalingsverschillenrekening.
– Kortingen: hier kunt u een korting op de factuur wegboeken naar een kortingsrekening.
– Korting (Inclusief: Bel): hier kunt u een korting inclusief belasting wegboeken.
– Overige: hier kunt een niet te innen factuur afboeken naar een te selecteren grootboekrekening.

 

Picture credits

Labels:,

Reacties (3)

 • Roy

  |

  Kleine aanvulling op het laatste punt:
  Verander de standaard omschrijving “verschilbedrag” in een omschrijving als “afboeking naar dubieuze debiteuren” zodat je in de debiteurenkaart direct kunt zien wat voor soort afboeking het is geweest.

  Beantwoord

 • Henk

  |

  En hoe corrigeer je dan eventueel nog terugvorderbare BTW?

  Beantwoord

 • Irene Nuijten

  |

  Beste Henk,
  Welke optie het beste gebruikt kan worden in het geval van te vorderen BTW, is afhankelijk van hoe u dit weggeboekt wilt hebben in uw administratie. U kunt hierbij overleggen met uw accountant. Als u bijvoorbeeld voor de optie ‘Korting (Inclusief: Bel) ’kiest, wordt ook de BTW tegengeboekt. En via de optie ‘Overige’ kunt u zelf een grootboekrekening selecteren voor bijvoorbeeld “Oninbare debiteuren”. In de sectie ‘Transactie’ kunt u vervolgens zien welke boeking er wordt gemaakt.

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën