SEPA incasso

Geschreven door Marcel Thijssen op . Geplaatst in Exact Globe

Voor SEPA incasso zijn er een groot aantal wijzigingen die niet alleen betrekking hebben op de software maar ook op uw bedrijfsprocessen.

Met SEPA incasso kunt u als incassant binnen het Europese SEPA gebied incasso’s in euro uitvoeren op éénmalige of terugkerende basis. Met de introductie van SEPA incasso in 2009 zijn verantwoordelijkheden voor de incassant toegenomen en waardoor de processen geherstructureerd moeten worden en er aanvullende procedures moeten worden toegevoegd. In veel landen zal de implementatie van SEPA incasso groter zijn dan de migratie naar SEPA betalingen.

Bij SEPA incasso dient de incassant de oorspronkelijke machtiging op te slaan, te digitaliseren en machtigings informatie mee te sturen bij iedere incasso opdracht. Verder dient er een vooraankondiging verstuurd te worden voordat een debiteur wordt geïncasseerd. In de meeste Europese landen is het mogelijk om de bestaande machtigingen gebruiken wanneer er wordt gemigreerd naar de Core versie, ook al zijn er voor de migratie naar SEPA wijzigingen noodzakelijk. Tevens dient er additionele informatie te worden toegevoegd. Voor de B2B versie zijn nieuwe incassomachtigingen noodzakelijk.

Er zijn twee aparte versies voor SEPA incasso:

SEPA Direct Debit Core (ook bekend als Standaard)
Deze versie wordt gebruikt voor incasso’s van consumenten en bedrijven. De debiteur kan de incasso tot 8 weken na de incassodatum laten storneren.

SEPA Direct Debit Business-to-Business (B2B):
Deze versie wordt gebruikt voor incasso’s van bedrijven aan bedrijven. Er is geen storno mogelijk en het controle proces voor de machtigingen is strikter.

Exact heeft de SEPA incasso functionaliteit in 2010 geïntroduceerd in product update 400 van Exact Globe Next. De functionaliteit was eerst alleen beschikbaar voor klanten met banken in Nederland, België, Duits of Oostenrijk. Vanaf product update 406 is de functionaliteit uitgebreid voor de andere SEPA landen. De incasso functionaliteit is tevens verbeterd op basis van feedback van onze klanten. Bij het implementeren van deze verbeteringen heeft Exact klanten actief betrokken in het ontwikkelproces met als doel te voldoen aan de meest kritische eisen op een voor klanten zo prettig mogelijke manier.

Meer informatie over de meest recente verbeteringen in de incasso functionaliteit kunt u hier lezen.

Exact wil nog verdere verbeteringen doorvoeren in de SEPA functionaliteit. Op dit blog zult u geïnformeerd worden over nieuwe wijzigingen.

 

Picture credits

Labels:, ,

Reacties (2)

 • Lou

  |

  Goedemiddag,

  Bij het verwerken van een sepa incasso krijg ik de melding:
  Kenmerk machtiging , niet gevonden.

  Ik denk dat alles ingevuld en aangemaakt is,

  m.vr.gr.

  Beantwoord

 • Marcel Thijssen

  |

  Beste Lou,

  De melding komt voor wanneer er geen incassomachtiging is gekoppeld aan de termijnen. Voor SEPA incasso opdrachten is het verplicht dat er een incassomachtiging is gekoppeld. In document 25.207.631 op onze customer portal kunt u lezen hoe u de machtiging kunt koppelen in Exact Globe Next.

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën