De overstap van BAPI/Pin naar SBR

Geschreven door Anne Overdevest op . Geplaatst in Exact Online

Zoals u waarschijnlijk heeft vernomen zit er een verandering aan te komen op het gebied van het versturen van aangiftes. Tot nu toe beveiligde u uw aangiftes in Exact Online met behulp van een pincode of een BAPI certificaat.

SBR
Vanaf 1 januari 2014 dient u deze aangiften en opgaven over 2014 en latere jaren te doen met Standard Business Reporting (SBR). SBR is een methode voor het samenstellen en aanleveren van financiële berichten vanuit uw aangifte- of administratiesoftware. Dit verloopt via een beveiligd digitaal kanaal van de overheid: Digipoort. Om aangifte te doen met SBR heeft u vanaf 1 januari 2014 een PKI overheid services servercertificaat nodig.

Het PKI certificaat dient u aan te vragen bij een van de volgende certificaatleveranciers: Digidentity BV, ESG de electronische signatuur BV, KPN Corporate Market BV of QuoVadis Trustlink BV.

Om de overstap voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we informatie verzameld op www.exact.nl/aangifte

Hier vindt u links naar de website van certificaatleveranciers en antwoorden op veel gestelde vragen. In het vierde kwartaal van 2013 kunt u hier ook een stappenplan downloaden voor het inlezen van uw certificaat.

Mocht u nog geen certificaat aangevraagd hebben, dan adviseren we u dit zo snel mogelijk te doen. Wij zijn klaar voor de veranderingen, u ook?

 

Picture credits

Labels:, , , ,

Reacties (2)

 • M. Veldhuis

  |

  Bovenstaand blog is verwarrend en onduidelijk. Omdat dit communicatie kanaal volgens mij juist bedoeld is om duidelijkheid te scheppen, verzoek ik Exact om in de toekomst voor publicatie elk artikel zorgvuldig te controleren.

  Waar ik op doel is het volgende. Er staat nu “Zoals u waarschijnlijk heeft vernomen zit er een verandering aan te komen op het gebied van het versturen van aangiftes. Tot nu toe beveiligde u uw aangiftes in Exact Online met behulp van een pincode of een BAPI certificaat. SBR Vanaf 1 januari 2014 dient u deze aangiften en opgaven over 2014 en latere jaren te doen met Standard Business Reporting (SBR).”

  Hieruit kun je opmaken dat voor het doen van de *loonaangifte* (dat is ook een aangifte) een bedrijf over moet naar SBR. Er wordt namelijk geproken in bovenstaande alinea over “van een pincode of een BAPI certificaat”. Op dit moment zijn BAPI certificaten in gebruik voor loonaangiftes. Het woord “BTW” en/of “ICP” wordt nergens in de blog genoemd, dat had het artikel wel duidelijk gemaakt.

  Een tijdsschema voor de overgang naar SBR voor bedrijven die nu BAPI gebruiken staat hier, op de site van De Belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/intermediairs/aangifte_doen/standard_business_reporting/aansluiten_op_sbr_wat_moet_u_doen/kpn_bapi_certificaat/schema_bapi_certificaat

  Tot slot: Exact Software heeft in 2013 al vaker matig gecommuniceerd. De meest recente stunt was wel de melding IN Exact Globe Next: “Er is een update beschikbaar, klik hier voor informatie” waarna je als je klikt de melding krijgt dat deze informatie niet toegankelijk is (ook niet na inloggen met de gebruikersportal gegevens). Navraag bij support leert je dan dat de informatie verkeerd was beveiligd en alleen te zien voor Exact Employees. Hoe kun je dit deze melding dan uitrollen? Als dit soort eenvoudige zaken al mis gaat, wat zegt dat dan over de software zelf? Help mij alstublieft het vertrouwen terugkrijgen. Bedankt.

  Beantwoord

 • Anne Overdevest

  |

  Goedendag meneer Veldhuis,

  Het klopt inderdaad dat de overstap voorlopig alleen voor ICP- en BTW-aangiftes geldt, voor de loonaangifte volgt de overstap later.
  Dit is ook te zien in de link die genoemd wordt in deze blog: http://www.exact.nl/aangifte

  Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Anne Overdevest

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën