Hoe kan ik kosten verdelen over verschillende periodes?

Geschreven door Marcel Thijssen op . Geplaatst in Exact Globe

Met het verdelen van kosten over verschillende periodes krijgt u beter inzicht in de werkelijke kosten per maand. U kunt dus vooruit plannen en een gespecificeerde verdeling van omzet en kosten maken. Dit vergroot het inzicht in uw onderneming enorm. Hieronder staat beschreven op welke manier u uw kosten kunt verdelen over verschillende periodes.

U kunt enerzijds de omzet van een verkoopfactuur en anderzijds de kosten van een ontvangst, retour of levering verdelen over meerdere perioden of verplaatsen naar een andere periode. De kosten worden op de oorspronkelijke mutatiedatum afgeboekt en via een tussenrekening verdeeld over meerdere perioden of verplaatst naar een andere periode. Omzet kunt u verdelen via [Factuur, Te verwerken, Uitgestelde omzet]. Kosten kunt u verdelen via [Inkoop, Te verwerken, Uitgestelde kosten].

Alle soorten boekingen
Via het menupad [Financieel, Grootboek, Analytisch boekhouden] bestaat ook een dergelijke mogelijkheid maar dan voor alle soorten boekingen. Na het selecteren van een boeking kan voor ‘Zoomen’ gekozen worden. Na het selecteren van de regel kan voor ‘Wijzigen ‘ gekozen worden en wordt de optie ‘Toewijzen’ beschikbaar. Als bij ‘Begindatum’ een datum later dan de ‘Datum’ gebruikt wordt, kan op deze wijze de boeking over verschillende periodes verdeeld worden. Eventueel kan eerst de datum van de boeking aangepast worden om de begindatum op de gewenste datum te krijgen.

Overzicht
Via het menupad [Factuur, Verslagen, Uitgestelde omzet] kunt u een overzicht opvragen van de omzet die u over meerdere perioden verdeeld heeft. Via [Inkoop, Te verwerken, Uitgestelde kosten] kunt dit overzicht opvragen voor uw uitgestelde kosten. Boekingen die via [Financieel, Grootboek, Analytisch boekhouden] verdeeld zijn, worden hier alleen zichtbaar als het juiste type rekening gebruikt is (omzet-, resp. kostenrekening).

 

Picture credits

Labels:, ,

Reacties (9)

 • Simon

  |

  Marcel,

  Is er ook een mogelijkheid om dit voor memoriaalboekingen te gebruiken? Nu maken wij aan begin van het jaar memoriaalboeking om zo de “budget” bedragen per maand te verdelen.

  Simon

  Beantwoord

 • Marcel Thijssen

  |

  Beste Simon,

  Een memoriaalboeking kunt u uitsplitsen via Analytisch boekhouden [Financieel, Grootboek, Analytisch boekhouden]. Maak een selectie zodat de betreffende (memoriaal)boeking wordt getoond. Bij ‘Groepeer op selecteert u bijvoorbeeld ‘Geen’ zodat de regels van de boeking worden getoond. U selecteert de regel die u wilt splitsen en klikt op ‘Wijzigen’.

  In het wijzigscherm kunt u onderaan de optie ‘Toewijzen’ aanvinken. Vervolgens kunt u de begindatum, de rekening waarop u de gegevens wilt boeken en het aantal perioden en het percentage opgeven.

  Voor meer informatie en een voorbeeld zie het onderste deel van Wijzigen van gegevens via Analytisch boekhouden.

  Beantwoord

 • rian van stiphout

  |

  Is er al zicht op of dit ook mogelijk wordt binnen Exact Online?
  mvg, Rian

  Beantwoord

 • rian van stiphout

  |

  Dat is goed nieuws! Dank je wel Anne

  Beantwoord

 • rian van stiphout

  |

  Beste Anne,

  Heb je al een update voor me? Gaat deze optie binnenkort verschijnen?

  mvg, Rian

  Beantwoord

 • Anne Overdevest

  |

  Goedemiddag Rian,

  Ik heb het nagevraagd bij de ontwikkelafdeling. Zij geven aan dat de nieuwe functionaliteit in het begin van 2014 beschikbaar zal worden. Wellicht iets later dan gedacht maar er wordt hard aan gewerkt.

  Met vriendelijke groet,

  Anne Overdevest

  Beantwoord

 • rian van stiphout

  |

  Hoi Anne,

  Kun je me nogmaals informeren over de juiste datum? Kan nog altijd niet volgens mij

  gr Rian

  Beantwoord

 • Tina Brands

  |

  Hoi Rian,

  Deze functionaliteit is inmiddels beschikbaar in Exact Online. Wanneer een nieuwe functionaliteit wordt doorgevoerd in het systeem, verschijnt hier altijd bericht over op de inlogpagina van Exact Online.

  Onlangs is er ook een supportblog verschenen over deze functie: http://blogs.exact.com/support/2014/05/transitorische-posten-2/

  Ook kun je meer informatie over dit onderwerp vinden in het Exact Online Help center. Klik hiervoor rechtsboven in Exact Online op het vraagteken en typ bij ‘Zoeken help’ ‘Uitgestelde kosten’ en druk op Enter.

  Veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Tina Brands

  Exact Customer support

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën