Digipoort, BAPI en PKI overheidscertificaat

Geschreven door Ruud Blom op . Geplaatst in Exact Financials

 

Aangiften die u doet met aangifte- of administratiesoftware, komen nu bij de Belastingdienst binnen via het BAPI-kanaal. Met de invoering van SBR (Standard Business Reporting) gaat de Belastingdienst stapsgewijs over op een nieuw, overheidsbreed kanaal: Digipoort. SBR is de standaard voor het samenstellen van financiële rapportages en voor het aanleveren van verplichte rapportages aan overheden.

Vanaf 1 januari 2014 bent u verplicht de btw-aangifte en ICP-opgave via Digipoort bij de belastingdienst aan te leveren.

Exact Financials Enterprise maakt nu al gebruik van de aangifte programmatuur van Exact Online. De procedure van electronische aangifte zal niet wijzigen. Vanaf het 4e kwartaal van 2013 zal Exact Online de ‘vertaling’ afhandelen zodat ook de Btw/ICP aangifte in het vereiste formaat aan de belastingdienst wordt aangeboden.

Om digitaal aangiften te doen via het BAPI-kanaal, gebruikt u een BAPI-certificaat. Om aangiften te doen via SBR met Digipoort moet u een ander certificaat hebben: het PKI overheid certificaat. Deze certificaten zijn onderling niet uitwisselbaar.

Omdat SBR stapsgewijs wordt ingevoerd, zullen BAPI en Digipoort vanaf 1 januari 2014 enige tijd naast elkaar bestaan. Daardoor zult u, afhankelijk van uw situatie, de komende jaren zowel een PKI overheid-certificaat als een BAPI-certificaat nodig hebben.

Aangifte doen via Digipoort of BAPI

Aangifte Kanaal Opmerking
Aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting,
EKA-berichten, tot en met aangiftejaar 2011.
BAPI
Aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting,
aangiftejaar 2012 en later.
SBR/Digipoort
Btw-aangiften en ICP-opgaven, tot 1 januari 2014. BAPI
Btw-aangiften en ICP-opgaven, vanaf 1 januari 2014. SBR/Digipoort
Aangiften en loonheffingen en toeslagen, vanaf 1 juli
2013.
BAPI Er is nog niet bepaald wanneer voor deze middelen de SBR
standaard wordt ingevoerd.

Vraag op tijd een PKI Overheidscertificaat aan
Voordat u aangiftes kunt inzenden via de Digipoort, dient u een nieuw PKI Overheidscertificaat aan te vragen. Heeft u nog geen PKI Overheidscertificaat? Ga dan naar één van de volgende serviceproviders om het certificaat aan te vragen:

Tip: doe dit zo snel mogelijk
De serviceprovider moet u persoonlijk identificeren en rond de 16.000 intermediairs moeten hun certificaten nog aanvragen. U hoeft het certificaat nog niet daadwerkelijk af te nemen, te implementeren of te betalen. Na het identificeren bedraagt de doorlooptijd van aanvragen minimaal vier weken! Door snel te handelen komt u niet in de wachtrij te staan.

 

Picture credits

Labels:, , ,

Reacties (4)

 • John

  |

  We werken met exact compact, zijn een klein bedrijf en doen aangiftes OB per kwartaal. Destijds een postbus aangevraagd en pin verkregen enz.enz. Werkt goed.
  Begrijp ik uit uw toelichting dat ik een certificaat moet aanvragen bij een van de genoemde bedrijven om de OB aangiftes elektronisch te blijven indienen? Zo’n certificaat kost veel geld 600,- Euro per jaar.
  twee vragen:
  1. Is er geen andere mogelijkheid OB aangiftes te blijven doen via Exact op een goedkopere manier?
  2. Blijft de mogelijkheid om bij de belastingdienst handmatig de OB aangifte op hun site in te voeren?

  Beantwoord

 • Ruud Blom

  |

  Beste John,

  1. Wanneer je gebruikt maakt van de electronische aangifte van Exact wordt de aangifte via Digipoort noodzakelijk. Je zult dan een Certficaat moeten aanvragen bij een van de genoemde partijen.
  2. Voor zover nu bekend blijft het voor de kleine ondernemer nu nog mogelijk om zijn OB aangifte op de site van de belastingdienst in te voeren. Meer informatie kun je ook opvragen bij de belastingdienst.

  Beantwoord

 • Erna Lenferink

  |

  Meerdere klanten van mij werken met de BTW /ICP aangifte + de loonaangifte via globe aangiftebeheer.
  afgelopen juni hebben deze klanten de BAPI certificaten aangeschaft voor de loonheffing.
  als ik het goed begrijp moeten deze klanten nu ook nog een PKI certificaat aanschaffen voor 1 juli 2014 om ook de btw / ICP digitaal te kunnen blijven versturen?

  brengt dat weer kosten met zich mee?
  gaan jullie in de software van aangiftebeheer hier rekening mee houden?

  ik heb wel behoeft om hier meer informatie van exact over te krijgen hoe jullie dit gaan oplossen.
  ik heb veel vragen van klanten hierover die het allemaal niet begrijpen.

  Beantwoord

 • Ruud Blom

  |

  Beste Erna,

  De overheid heeft de keuze gemaakt om gefaseerd over te gaan naar Standaard Business Reporting.
  Om de gegevens aan te leveren heeft de overheid gekozen voor het systeem Digipoort. Hierbij is een PKI-certificaat noodzakelijk.
  Voor de loonaangifte geeft de belastingdienst aan dat dit voorlopig nog m.b.v het BAPI cerficaat moet gebeuren.
  De BTW/ICP aangifte moet vanaf 1/12014 via Digipoort en dus m.b.v. het PKI-certificaat aangeleverd worden.
  Exact zal zijn software zo aanpassen dat de aangiften van zowel BTW/ICP als de loonheffing op de manier zoals voorgeschreven door de overheid geregeld kan worden.

  En ja, er zijn kosten verbonden aan het verkrijgen van een PKI-certificaat. Hoeveel dat is kun je opvragen bij de partijen die de PKI cerificaten uitgeven.

  Voor meer informatie zie zeker ook:
  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/intermediairs/aangifte_doen/standard_business_reporting/

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën