Werken met staven gestaafd

Geschreven door Christian de Bruin op . Geplaatst in Exact Online

Vanaf december 2012 is Exact Online Productie algemeen beschikbaar. Binnen de productie oplossing heeft u de beschikking over de materiaalcalculator. In de materiaalregel van de stuklijst, de offerte en de werkorder is deze beschikbaar. Met de materiaalcalculator kunt u uitrekenen hoeveel plaatmateriaal, staafmateriaal of draadmateriaal u denkt te verbruiken in het productieproces. In dit artikel besteden we aandacht aan staafmateriaal.

Werken met de materiaalcalculator
De materiaalcalculator kunt u starten door te klikken op het blauwe pictogram. Dit is weergegeven in de onderstaande afbeelding. 

De materiaaleigenschappen worden aan de rechterzijde van de materiaalcalculator getoond. Deze velden worden in principe onderhouden op de artikelkaart. De lengte ‘L’ die getoond wordt in de materiaalcalculator is de totale lengte van de staaf zoals deze in voorraad wordt gehouden. Het staafeinde ‘E’ is de onbruikbaar geachte portie van de staaf, bijvoorbeeld omdat deze ingeklemd moet worden tijdens het zagen van de stukken, of omdat deze uiteinden scheef of beschadigd zijn.

Aan de linkerzijde van de materiaalcalculator vullen we de eigenschappen in van het stuk dat we uit dit materiaal gaan produceren. Daarbij is de netto lengte van het stuk ‘S’, het uiteinde ‘U’ is de onbruikbaar geachte portie van het stuk, bijvoorbeeld voor inklemming tijdens het draaien of frezen, en Z is het geschatte verlies van de zaagsnede.

De materiaalcalculator toont vervolgens hoeveel stuks er uit één staaf kunnen worden geproduceerd.

De berekening wordt dan ook nog beïnvloed door respectievelijk het gebruik van hele staven (de ongebruikte rest wordt geacht te worden verbruikt en dus meegenomen in de stuksprijs) en de optie om hele stukken uit een staaf te halen of gedeeltes toe te staan (die gedeeltes moeten dan weer worden samengevoegd, wat doorgaans technisch niet mogelijk is).

In de volgende blogpost gaan we verder met plaatmateriaal.

 

Picture credits

Labels:, , , ,

Laat een reactie achter

Categorieën