Datum of rapportage datum?

Geschreven door Marcel Thijssen op . Geplaatst in Exact Globe

In Exact Globe Next kunt u naast de datum tevens een rapportage datum vullen bij het invoeren van boekingen. Het vullen van een extra datum vergroot uw mogelijkheden op het gebied van verslaglegging. Bij het invoeren en verwerken van boekingen die betrekking hebben op (gesloten) perioden dienen reeds gerapporteerde waarden behouden te blijven. Dit wordt gerealiseerd door transactieregels te verrijken met een rapportage datum. U kunt de betreffende boeking dan toch in de juiste periode rapporteren, ondanks dat de periode feitelijk reeds is afgesloten.

Voor het gebruik van de rapportagedatum dient u te bepalen of u de controle op afgesloten perioden wilt laten plaatsvinden op datum of rapportagedatum. Deze instelling kunt u vinden in de algemene instellingen [Systeem, Algemeen, Instellingen, Algemene instellingen].

Perioden sluiten
Het is aan te bevelen om perioden waarin niet meer mag worden geboekt af te sluiten. Het is niet noodzakelijk, maar het vergroot de beheersbaarheid en helpt om vergissingen te voorkomen.

Op het moment dat u een periode heeft gesloten, dan kan er dus niet meer geboekt worden op een datum, dan wel rapportage datum welke in die periode valt. Tevens is deze instelling van invloed op het verwerken van het resultaat. Hier selecteert u een datumtraject waarvoor u het resultaat wilt verwerken. Als u deze instelling op ‘Datum’ zet, worden boekingen meegenomen in het resultaat die qua boekingsdatum binnen het traject vallen. Als u deze instelling op ‘Rapportagedatum’ zet, worden boekingen meegenomen in het resultaat die qua rapportagedatum binnen het traject vallen.

Verder is deze instelling van toepassing op de voorraadwaardering. Het aanpassen van deze instelling kan invloed hebben op de voorraadwaarde. De gevolgen hiervan kunnen vergeleken worden met het wijzigen van het waarderingssysteem.

Voorbeeld
In dit document vindt u een voorbeeld over het toekennen van een rapportage datum aan transactieregels. Het toekennen van een rapportagedatum kunt u in alle dagboeken uitvoeren. Het kan zo zijn, dat de kolom ‘Rapportage datum’  niet zichtbaar is in de boeking. U dient deze dan eerst via kolommen definiëren (klik met de rechtermuisknop in de kopregel van de kolom) te activeren.

 

 

Picture credits

Labels:, ,

Reacties (3)

 • Leon

  |

  Wij gebruiken alle cijfers voor rapportagedoeleinden op rapportagedatum. Pas na inrichting kwamen wij erachter dat niet alle overzichten (activalijst/kasstroom) opgevraagd kunnen worden op zowel datum als rapportagedatum. En dat vindt ik toch wel een tekortkoming.
  In de oude dos versie kun je gewoon afsluiten op perioden opgeacht de datum etc. Wij werken namelijk ook nog met ene gebroken boekjaar.
  Hoewel de inrichting 2 mogelijkheden geeft wordt het gebruik van cijfers beperkt omdat niet alle rapporten op deze dubbele wijze opgevraagd kunnen worden.
  Wel wordt hier door Exact aan gewerkt.

  Beantwoord

 • Marcel Thijssen

  |

  Op dit moment is hierover nog niets bekend. Er is voor u een suggestie tot aanpassing ingediend. Voor meer informatie over het solution feedback proces kunt u de volgende blogpost raadplegen.

  Beantwoord

 • Paul

  |

  Waarom herintroduceert exact niet gewoon weer de periode, veel efficienter dan de rapportagedatum ?

  Facturen worden veelal ontvangen NADAT de activiteit heeft plaatsgevonden en dan werkt het veel beter om dit middels periode keuze, qua kosten in de juiste periode te laten vallen.
  Vroeger was dit ook mogelijk !

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën