Altijd dezelfde btw-code voor een specifieke relatie?

Geschreven door Marcel Thijssen op . Geplaatst in Exact Globe

Na de btw-conversie met de optie ‘Converteer BTW percentage’ is er een nieuwe btw-code met 19% aanwezig voor uw historie. Aan de verschillende stamgegevens (bijvoorbeeld een relatie) is de 21% btw-code gekoppeld.

Bij het aanmaken van een order, factuur of inkoopfactuur wordt standaard de btw-code van 21% toegepast en om nog met 19% te boeken dient u de btw-code in de order, factuur of inkoopfactuur aan te passen.

Op slot
Het kan echter zijn dat dit niet mogelijk is. Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat u een btw-code heeft gekoppeld in het relatie onderhoud van de betreffende relatie, waarbij u via het slotje heeft aangegeven dat er niet afgeweken mag worden van deze btw-code. Het is dan niet mogelijk om de btw-code te wijzigen.

Om dit op te lossen dient u het slotje te openen en dus de btw-code te ontgrendelen. U kunt dit aanpassen door bij het onderhoud van de debiteur/crediteur op het tabblad ‘Financieel’ op het slot-icoon achter het veld ‘BTW’ te klikken. (In Exact Compact betreft dit het tabblad ‘Basis’ bij het onderhoud van de debiteur/crediteur)


Voorbeeld van een btw-code bij een relatie die tijdens het boeken niet mag worden gewijzigd.

De btw-code is ook niet te wijzigen in een verkoopfactuur, welke afkomstig is vanuit een order. De order bepaalt hierbij de factuur, dus om deze facturen alsnog te wijzigen kunt u de factuur verwijderen. De corresponderende order wordt dan weer open gezet. Hierin kunt u dan de btw-code wijzigen en opnieuw de factuur genereren via [Order, Invoer, Afdrukken/verwerken].

 

Picture credits

Labels:, , ,

Reacties (3)

 • Antoon Kerkhofs

  |

  Welke factuurregels zet de conversie om, alle facturen na 1-10-2012?? of alle opdat moment geimporteerde/aanwezige factuurregels met btw code 2 (19%).

  Met andere woorden kunnen we al facturen importeren en dan later de conversie doen of leverd dit veel handwerk op!?

  Beantwoord

 • Antoon Kerkhofs

  |

  Niet altijd, soms hoog meestal laag en soms wisselend binnen 1 debiteur.

  Beantwoord

 • Marcel

  |

  Beste Antoon,
  De btw-conversie past geen btw-percentage aan in de facturen. Aan de facturen waar nu 19% aan is gekoppeld, is na de conversie nog steeds 19% aan gekoppeld.

  In dit document kunt u zien welke gegevens worden aangepast tijdens de btw-conversie: btw-conversie

  Om het ‘handwerk’ te verminderen is het aan te raden om de conversie uit te voeren op het moment dat u meer met 21% boekt dan met 19%.

  De btw-code die aan de relatie is gekoppeld wordt standaard voorgesteld bij het boeken. Wanneer u het slot-icoon ‘uit’ zet wordt de betreffende code voorgesteld, maar kunt u deze wijzigen. Wanneer u het slot-icoon ‘aan’ zet wordt de betreffende code voorgesteld en kunt u deze niet wijzigen. U kunt het veld ‘BTW’ bij de debiteur uiteraard ook leeg laten.

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën