19 en 21% – hoe maak ik het verschil?

Geschreven door Anne Overdevest op . Geplaatst in Exact Online

In de blogpost ‘Exact Online klaar voor de btw-verhoging’  heeft u al meer kunnen lezen over de btw-verhoging. Nu de verhoging net is ingegaan zit u wellicht in een periode waarin u beide percentages nog gebruikt. Uiteraard wilt u wel het verschil kunnen blijven zien, dit kan op verschillende manieren.

In een boeking
In boekingen kunt u uw gebruikelijke 19% code invullen. Het verschil is echter dat u nu een nieuwe kolom zichtbaar heeft, dit is de kolom ‘Percentage’. Als dit niet het geval is dan kunt u deze toevoegen via de knop Aanpassen. Hier kunt u nu de keuze maken tussen 19% of 21%.

Op de lay-out
U kunt uw lay-out benaderen via [Verkoop, Lay-outs, Onderhoud]. Klik door op Verkoopfactuur en op uw lay-out. Selecteer vervolgens de Factuurregel (het paarse blok).
Klik op de knop “Velden” naast Toevoegen. Klik op ‘BTW-percentage’ en daarna op “Toevoegen”. Sleep nu het veld naar de juiste plek.
Om in de kopregel het woord BTW-percentage toe te voegen klikt u het rode blok van de kopregel aan. Klik op ‘Toevoegen: Tekst (Label)’. Nu ziet u een veld waar – -Bewerken- – in staat. Klik op de knop “Bewerken”. Nu kunt u uw eigen tekst invullen, versleep het veld daarna naar de juiste plek.

In onderstaand voorbeeld een factuur met twee artikelen, één met 19% en één met 21%. Op die manier kunt u aan uw klant het verschil duidelijk maken.

Het veld ‘BTW-percentage’ kunt u daarnaast ook toevoegen in de Totaal regel.

Op de grootboekkaart
Als u de geboekt heeft met zowel 19% als 21% dan is het fijn om dit op de grootboekrekening van uw btw terug te kunnen zien. U kunt gaan naar het menu [Algemeen, Administratie inrichting, Stamgegevens, BTW-codes]. Klik door op de code voor 19% en 21%. Nu kunt u doorklikken op de grootboekrekeningen ‘Af te dragen’ en ‘Te vorderen’. Klik vervolgens op Kaart om de transacties te zien. In dit overzicht kunt u via de knop Aanpassen de kolom ‘BTW %’ toevoegen. Voeg eventueel ook de kolom ‘BTW-code’ toe.
Nu ziet u per code (in dit geval 2) wat er geboekt is met 19% en wat met 21%.

In het BTW-overzicht
Dit overzicht is op te vragen via het menu [Financieel, Belasting en aangiften, BTW-overzicht]. Vraag de gegevens op en klik door op het bedrag dat hoort bij een grootboekrekening waarop met beide btw-codes is geboekt. Nu ziet u in dit overzicht de kolom ‘BTW %’.
Dit is ook zichtbaar als u vanuit de btw-aangifte doorklikt op een bedrag.

Mocht u hier nog vragen over hebben, dan horen we graag van u!