Hoe ga ik om met 21% btw facturen?

Geschreven door Marcel Thijssen op . Geplaatst in Exact Globe

Het algemene btw-tarief is vanaf 1 oktober 2012 verhoogd van 19% naar 21%. Het 21%-tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn, en die niet onder het 6%- of 0%-tarief vallen. Maar hoe kunt u hier binnen Exact Globe Next mee omgaan?

Het is mogelijk dat u nu al facturen ontvangt waarop 21% btw in rekening is gebracht omdat de prestatie na 1 oktober valt. Ook kan het zijn dat u nu al facturen dient te versturen waarop 21% btw in rekening wordt gebracht omdat de prestatie na 1 oktober plaats zal vinden. 

Btw conversie
Aangezien vanaf product update 398 een btw conversie beschikbaar is, kan in specifieke gevallen ervoor worden gekozen om de conversie nu al uit te voeren. Let op dat hierbij het percentage van de bestaande btw-code wordt aangepast naar 21% en dat u voor 19% transacties de nieuwe btw-code moet toepassen. Afhankelijk van de keuzes die u tijdens de conversie maakt kan het ook zo zijn dat u de btw-code in lopende orders aan moet passen. Een proefconversie in een testomgeving is dan ook aan te raden, zodat u de consequenties goed kunt beoordelen.

Indien u nog niet de mogelijkheid heeft om de conversie uit te voeren zijn onderstaande opties beschikbaar.

Ontvangen inkoopfacturen
Om deze facturen nu al te kunnen registreren dient u een nieuwe btw-code aan te maken voor het 21% tarief. Deze btw-code kunt u dan aan de inkoopboeking koppelen. Na het over enige tijd uitvoeren van de btw conversie, kan in bepaalde situaties de btw-code in boekingen aan worden gepast. Indien dit niet meer kan, zult u uiteindelijk twee btw-codes hebben voor 21%. 

Verzenden van facturen
Voor het verzenden van facturen heeft u meerdere opties. U kunt gewoon een factuur versturen met daarop 19% btw en als de prestatie inderdaad na 1 oktober plaats zal vinden een aanvullende factuur maken. Of u maakt nu al een factuur met 21%, hiervoor zult u echter een nieuwe btw-code aan moeten maken. Na het over enige tijd uitvoeren van de btw conversie, zult u uiteindelijk twee btw-codes hebben voor 21%. 
 

Picture credits

Labels:, , , , ,

Reacties (6)

 • Aad Overdevest

  |

  Wat te doen bij een btw-code waarbij de btw verlegd is.
  Is het raadzaam om deze ook te converteren of volstaat aanpassen van het btw percentage.
  Groet
  AO

  Beantwoord

 • Marcel

  |

  Beste heer Overdevest,
  Voor het toepassen van het nieuwe btw-percentage dient u een nieuwe btw-code aan te maken. Dit kan nu al handmatig worden uitgevoerd of te zijner tijd via de btw-conversie. U dient het percentage niet aan te passen bij de bestaande btw-code. Dit kan leiden tot ongewenste situaties en onjuiste aangiftes in uw administratie.

  Beantwoord

 • Marinus Verhoeven

  |

  Beste,

  Hoe werkt het nu precies bij Exact Globe Windows (niet Next).
  Gezien de uitleg: “Na het over enige tijd uitvoeren van de btw conversie, zult u uiteindelijk twee btw-codes hebben voor 21%.”

  Wanneer er nu al twee nieuwe codes aangemaakt worden voor 21% incl. respectievelijk excl. en deze worden beide gekoppeld zoals de bestaande 19% aan zowel inkoop als verkoopboek, dan worden deze uiteindelijk tijdens de conversie geselecteerd en houden we twee codes voor 21%, namelijk 21% incl en 21% excl.

  Of?
  – is het in dit geval niet mogelijk deze te koppelen aan zowel inkoop als verkoopboek?
  – is het niet mogelijk om tijdens de conversie de reeds aangemaakte 21% codes te selecteren ipv nieuwe aan te maken (stappenplan noemt optie selecteren)

  Andere vraag: ik lees niet terug of het in Exact Globe Windows mogelijk gaat zijn om de codes te vernummeren. Oftewel om de 21% uiteindelijk te koppelen aan de huidige codes.

  Bij voorbaat dank.
  Vriendelijke groet,
  Marinus Verhoeven

  Beantwoord

 • Marcel Thijssen

  |

  Beste heer Verhoeven,

  Exact Globe heeft vanaf product update 404 de naam ‘Exact Globe Next’. Daarnaast is er ook Exact Globe Next met uitgebreide functionaliteit beschikbaar. In beide producten werkt de conversie op dezelfde wijze.

  De opmerking “Na het over enige tijd uitvoeren van de btw conversie, zult u uiteindelijk twee btw-codes hebben voor 21%.” heeft betrekking op de conversie methode ‘Converteer btw-percentage’. In een nieuwe versie van de programmatuur komt een tweede conversie methode ‘Gebruik nieuw BTW-code’ beschikbaar.

  Wanneer u bij de btw-conversie de nieuwe methode ‘Gebruik nieuwe BTW-code’ selecteert, kunt u inderdaad de reeds aanwezige BTW-code van 21% selecteren bij de conversie. In dat geval heeft u na de conversie dus maar 1 btw-code van 21%. In uw voorbeeld kunt u dan tijdens de conversie de reeds aangemaakte btw-codes 21% incl en 21% excl selecteren. Na conversie zijn er dan nog steeds maar twee btw-codes van 21% aanwezig: 21% incl en 21% excl

  Of deze nieuwe btw-code wordt vervangen bij de stamgegevens (grootboekrekeningen, relaties, artikelen) is afhankelijk van de optie die u tijdens de conversie selecteert.
  Wanneer u de nieuwe btw-code van 21% voor de conversie reeds handmatig heeft gekoppeld aan de stamgegevens, is deze na de conversie nog steeds gekoppeld aan die stamgegevens.

  Informatie over de beschikbaarheid van de aangepaste versie van de programmatuur inclusief de methode ‘Gebruik nieuw BTW-code’ volgt binnenkort.

  Wat betreft uw tweede vraag: De mogelijkheid om btw-codes te vernummeren is reeds aanwezig vanaf product update 394. Hiervoor kunt u de knop ‘Vernummer’ in het menupad [Systeem, Algemeen, Landen, Belastingcodes]. Het vernummeren heeft overigens alleen betrekking op de btw-code en doet verder niets met het btw-percentage van die code.
  Wanneer u de btw-conversie heeft uitgevoerd en wilt vervolgens de aanwezig btw-codes een nieuwe code geven, dan kunt u hiervoor gebruik maken van deze vernummer functie.

  Beantwoord

 • L. Verspui- van Halder

  |

  Wij hebben nog het oude exact pakket.
  Hoe kan ik het btw-tarief wijzigen?

  Beantwoord

 • Marcel

  |

  De mogelijkheid om het btw-percentage aan te passen komt in verschillende producten beschikbaar. Dit betreft ook Exact Globe 2000, Exact voor Dos en Exact voor Windows.

  Op http://www.exact.nl/btw kunt u hier meer informatie over vinden.

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën