Tip: Een factuur inboeken waarvoor u alleen de BTW moet betalen

Geschreven door Roy van Grunsven op . Geplaatst in Exact Online

Het kan voorkomen dat u een factuur ontvangt waarover u enkel de BTW moet betalen. Het restant wordt dan meestal door een verzekeraar uitbetaald, een voorbeeld hiervan is als u schade heeft gekregen aan de auto. U wilt natuurlijk deze factuur als inkoopboeking invoeren in Exact Online. Ik zal u met een voorbeeld uitleggen hoe deze factuur in Exact Online ingeboekt kan worden.

Inkoopboeking aanmaken
In Exact Online kunt u een inkoopboeking aanmaken waarin u aangeeft wat het totaal bedrag van de factuur is. In de regel geeft u de grootboekrekening in die u daarvoor wilt gebruiken. Wat belangrijk is aan deze boeking, is dat u gebruik maakt van een BTW code van het type Exclusief.

In het veld Bedrag geeft u de waarde €0,00 in en in het veld BTW bedrag vult u de in rekening gebrachte BTW in.

Hieronder laat ik u een voorbeeld zien hoe de boeking eruit zou kunnen zien.

 

 

Picture credits

Labels:,

Reacties (1)

  • Pieter Hamans

    |

    Dit is overigens ook van groot belang voor bedrijven die importeren. Immers, de leverancier brengt geen BTW in rekening op zijn factuur, maar de importeur ontvangt een separate factuur van de douane waarop uitsluitend BTW voorkomt. Deze BTW wordt over het algemeen berekend als percentage over de aankoopwaarde, maar de douane heeft het recht zelf een waarde vast te stellen indien zij van mening is dat de gefactureerde waarde niet marktconform is (het ad valorem principe).
    Zie ook: http://www.maco.nl/Default.asp?zoekterm=&site=&page=Het_Europese_BTW-systeem_nl

    Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën