Een ander nummer voor een debiteur?

Geschreven door Marcel Thijssen op . Geplaatst in Exact Globe

Verschillende gegevens in Exact Globe kunt u na het aanmaken niet meer aanpassen. Denk hierbij aan het dagboeknummer, het grootboekrekeningnummer, debiteurnummer, etc. Via de vernummer functie bent u in de gelegenheid ook deze gegevens aan te passen. In de selectieschermen van deze stamgegevens kunt u middels de knop ‘vernummer’ de gegevens vernummeren. In enkele gevallen heeft u zelfs de mogelijkheid om gegevens samen te voegen. Zo kunt u bijvoorbeeld relaties samen te voegen.

Vernummeren
Wanneer een bestaande debiteur een verkeerd nummer heeft, dan kunt u deze selecteren en vervolgens kiezen voor de knop vernummer. Nu zal het onderstaande scherm verschijnen. Hierin kunt u de nieuwe waarde invullen en vervolgens kiezen voor Start. De debiteur heeft vanaf dit moment het nieuwe nummer.

Samenvoegen
Naast het vernummeren kunnen enkele stamgegevens ook samengevoegd worden. Bijvoorbeeld bij de debiteuren. Hier heeft u bij het vernummeren een extra veld ‘Samenvoegen’. In dit veld kunt de debiteur invullen waarmee er moeten worden samengevoegd.

Het voorbeeld uit bovenstaande afbeelding betekent dat de debiteur 229960130 wordt samengevoegd met debiteur 60090. De aan deze debiteuren gekoppelde zaken worden vervolgens allemaal aan debiteur 60090 gekoppeld. Debiteur 229960130 zal na deze actie niet meer in de administratie aanwezig zijn.

Er zijn een aantal stamgegevens die u naast het vernummeren ook kunt samenvoegen. Niet bij al deze stamgegevens is een extra veld aanwezig. Grootboekrekeningen kunt u ook samenvoegen, hier is geen extra veld aanwezig maar kunt u in het veld ‘Nieuwe waarde’ een bestaand rekening nummer invullen. De twee grootboekrekeningen worden dan samengevoegd. Bij het samenvoegen van de stamgegevens kan het voorkomen dat er een bepaalde voorwaarden voldaan moet worden. Het samenvoegen van grootboekrekeningen is bijvoorbeeld alleen mogelijk als deze van het zelfde type zijn. Als dit niet het geval is wordt het veld rood. Wanneer u de muis bij het rode veld houdt wordt de reden aangeven.
Picture credits

Labels:, , ,

Reacties (4)

 • René van 't Hof

  |

  Dit is een erg mooie functionaliteit in EGN, echter zal deze niet werken in combinatie met de Exact Integrator indien er tevens gewerkt wordt met ESE!
  Is er zich op wanneer dit wel samen gaat werken?

  Beantwoord

 • Larno van Loo

  |

  Hallo René,

  Op dit moment wordt er aan gewerkt. Helaas kan ik hiervoor nog geen concrete planning geven.

  Beantwoord

 • Miranda

  |

  Ik ben dus net op zoek naar iets anders dan de bovengenoemde manier van omnummeren.

  Wij importeren een groot aantal debiteuren uit een webshop, deze krijgen een een 8 nummerig nummer mee wat wordt opgenomen in de debiteurencode!

  Nu valt mij op dat een debiteur twee nummers meekrijgt, het nummer wat je ook op de stamkaart vindt “code” en een debiteurennummer (wat je niet kan aanpassen). In het geval van de geïmporteerde debiteuren is de codereeks 11000064-99999999 en geeft hij opvolgende debiteurennummer mee wat valt op een bestaande reeks 1-4999. Niet dezelfde nummering dus.

  Doordat mijn nummers in de bestaande reeks beginnen op te raken, kom ik in problemen.
  Ik wil graag de debiteuren een ander debiteurennummer meegeven wat afwijkend is dan de bestaande reeks.
  Is daar een mogelijkheid toe?

  Beantwoord

 • Marcel Thijssen

  |

  Beste Miranda,

  In een XML bestand kan naast de ‘code’ ook het debiteurnummer meegegeven worden in het XML bestand zelf. Bij de import wordt dit nummer dan gebruikt. Bij csv bestanden kan alleen de ‘code’ worden opgegeven en niet het debiteurnummer. Het systeem gebruikt dan het hoogste debiteurnummer + 1. Dit is niet aan te passen. Een alternatief kan zijn om dit hoogste debiteurnummer te verlagen. Hiervoor zouden dan de aanwezige debiteuren in de administratie vernummerd moeten worden zodat ze een lager debiteurnummer krijgen.

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën