Elektronische aangifte instellen voor meerdere administraties

Geschreven door Roy van Grunsven op . Geplaatst in Exact Online

Voorheen was het verplicht om vanuit iedere administratie de koppeling te leggen met de Belastingdienst. Onlangs is het mogelijk gemaakt om in de hoofdadministratie aan te geven dat de koppeling die is aangelegd in iedere administratie geactiveerd moet worden. Dit kan enkel vanuit de hoofdadministratie die een koppeling heeft met de Belastingdienst voor elektronische aangifte.

Een administratie instellen als hoofdadministratie.
Vanuit het scherm Mijn relatiegegevens die u kunt vinden via [Algemeen, Algemene inrichting, Mijn relatiegegevens] in het Tab menu of via [Mijn relatiegegevens] links onderin het scherm als u werkt met het Panel menu kunt u aangeven dat een administratie de hoofdadministratie is. In dit scherm kunt u kiezen voor Bewerken. Vervolgens kunt u op het vergrootglas pictogram klikken achter de optie Hoofdadministratie. Hier kunt u de administratie selecteren welke aangemerkt dient te worden als Hoofdadministratie.

Het instellen van de elektronische verzending van de aangifte.
Om de aangiften elektronisch te kunnen uitwisselen dient u uw Exact Online administratie(s) hiervoor in te stellen. Het instellen van de elektronische uitwisseling kunt u doen via [Algemeen, Administratie inrichting, Instellingen] of via [Financieel, Menu, Stamgegevens, Instellingen]. Hierna verschijnt het scherm Administratie: Instellingen waarin u kunt kiezen voor het tabblad ‘Elektronische Aangifte’. Hier heeft u de mogelijkheid om door middel van een klik op de knop Elektronische aangifte instellen met de wizard de elektronische uitwisseling in te stellen.

Tijdens het doorlopen van de wizard kunt u kiezen of u gebruik wilt maken van:
• Pincode
• KPN certificaten
• Diginotar certificaten (mogelijk tot 1-6-2012)

Na het doorlopen van de wizard kunt u in de hoofdadministratie er voor kiezen om de KPN of Diginotar certificaten te delen met administraties welke u in de toekomst aanmaakt of reeds heeft aangemaakt. Dit houdt in dat u gebruik kunt maken van slechts één certificaat voor de aangiften van verschillende fiscale entiteiten.

Instellen aangifte voor alle administraties
Vanuit de administratie instellingen waar de elektronische aangifte is ingesteld kunt u de optie aanvinken: Delen met alle andere administraties binnen deze licentie. Hierdoor maakt u een koppeling voor elke administratie met de Belastingdienst.