Tip: Van debiteur naar crediteur

Geschreven door Marcel Thijssen op . Geplaatst in Exact Globe

In Exact Globe zijn debiteuren en crediteuren aparte stamgegevens. In werkelijkheid kan het echter het geval zijn dat u zaken doet met een bedrijf dat bij u goederen afneemt, maar dat u tevens goederen levert aan dit bedrijf. Het betreffende bedrijf is dan als debiteur aanwezig in uw administratie en als crediteur. De verkoopgerelateerde gegevens worden geregistreerd op de debiteur, terwijl de inkoopgerelateerde gegevens op de crediteur worden geregistreerd. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat  u een inkoopfactuur van een bestelling heeft ontvangen van crediteur A, en dat u dat u (een deel van) deze post wilt verrekenen met een verkoopfactuur aan debiteur B, welke hetzelfde bedrijf betreft als crediteur A. Met Exact Globe kunt u ervoor zorgen dat de openstaande post bij debiteur B komt te staan, maar dat in de inkoophistorie nog altijd terug te vinden is dat de bestelling gedaan is bij crediteur A.

Nadat u de inkoopfactuur bij crediteur A heeft geboekt, opent u de debiteurenkaart van de debiteur waaraan u de post wilt toewijzen (in dit geval debiteur B) en drukt u op de knop afletteren. In het afletterscherm drukt u op de knop ‘Opnieuw Toewijzen’. In het scherm dat wordt geopend selecteert u aan de linkerkant de crediteur waar de post openstaat (crediteur A). Aan de rechterzijde zijn de gegevens van debiteur B reeds ingevuld. Desgewenst kunt u hier enkele gegevens aanpassen. In het onderste deel van het scherm selecteert u de factuur. Vervolgens drukt u op de knop ‘Verwerken’.

Op de achtergrond wordt nu automatisch een boeking aangemaakt waarbij de openstaande post wordt afgeboekt bij crediteur A, op opgeboekt bij debiteur B. De post staat nu niet langer open bij crediteur A. Bij debiteur B daarentegen vindt u nu beide posten terug die u met elkaar kunt afletteren.

Indien u een slechts deel van de factuur wenst over te boeken, dan dient de factuur eerst gesplitst te worden voordat u bovenstaande handelingen uitvoert. Hiervoor opent u de crediteurenkaart van crediteur A. Hier selecteert u de betreffende factuur en klikt op de knop ‘Details’. In het detailscherm van de termijnen wijzigt u in de tweede regel het percentage of het bedrag naar de gewenste waarde.

Klik hiervoor op de knop ‘Details’ op crediteurenkaart van crediteur A. In het detailscherm van de termijnen wijzigt u in de tweede regel het percentage of het bedrag naar de gewenste waarde. Vervolgens klikt u op bewaren, waardoor de termijn wordt gesplitst. Via de debiteurenkaart van debiteur B, opent u het afletterscherm waar u middels de knop ‘Opnieuw Toewijzen’ Het scherm opent waar u de crediteur kunt selecteren. In plaats van het selecteren van de factuur kunt u nu in het onderste deel van het scherm het deel van de factuur (die u gesplitst heeft) selecteren. Vervolgens drukt u op de knop ‘Verwerken’. Het deel van de factuur van crediteur A is nu overgeboekt naar debiteur B, waar u de posten met elkaar kunt afletteren.

 

Picture credits

Reacties (2)

 • Bernhard Kerber

  |

  Het wordt wel lastig als je bijvoorbeeld met Euro factureert en in GBP wordt gefactureerd. Via de bankafschrift kun je dat niet in een keer doen. Tussenstapje is op de Crediteurenkaart de toegewezen Euro factuur met elkaar matchen (met koersverschil) en pas dan kun je de betaling afletteren met een tweede koersverschil. En helaas zie het betaald datum niet terug op de debiteurenkaart. Dus het traceren van een betaalde factuur wordt wat lastiger. Of mis ik een tussenstap, entry..?

  Deze functie kun je ook gebruiken als je een parent account hebt, vanwaar de betaling voor de dochter ondernemingen wordt uitgevoerd. Helaas heb ik ook hier het probleem, dat op de debiteuren kaart het echte betaaldatum niet wordt geregistreerd. Bovendien heb ik het probleem, dat je het betaalgedrag van de klant niet meer kunt herleiden.

  Beantwoord

 • Marcel

  |

  Wanneer een debiteur 2 openstaande posten heeft waarvan 1 in EUR en 1 in GBP kunnen beide posten bij het invoeren van de bankboeking geselecteerd worden. Als er een saldo is (tussen het ontvangen bedrag en de beide posten) wordt het verwerken-scherm getoond. In dit scherm kan o.a. aangegeven worden of het een betalingsverschil of koersverschil betreft. In dit scherm kan echter ook op de knop ‘Verzamelbetaling’ worden geklikt. Hiermee kan aangegeven worden welk deel van de ontvangst betrekking heeft op welke openstaande post. In document 13.465.448 op onze customer portal is meer informatie te vinden over verzamelbetalingen.

  Wat betreft de betaaldatum. Bij het opnieuw toewijzen kan een datum worden opgegeven. Deze datum wordt geregistreerd als betaaldatum bij de post van de debiteur waarvandaan de openstaande post komt.

  Voorbeeld:
  Debiteur 1 heeft een verkoopfactuur van 50 EUR van 18/2/2012
  Debiteur 2 heeft een bankontvangst van 50 EUR van 19/2/2012
  Via opnieuw toewijzen wordt de openstaande post van debiteur 1 toegewezen naar debiteur 2. Bij het opnieuw toewijzen wordt een datum van 19/2/2012 opgegeven.
  Op de kaart van debiteur 1 is de openstaande post nu afgeboekt en heeft een ‘Datum betaald’ van 19/2/2012

  Meer informatie over deze kolom is te vinden in release note 20.904.340 op onze customer portal.

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën