Hoeveel korting krijg ik?

Geschreven door Joset Vervoort op . Geplaatst in Exact Online

Als ondernemer kunt u ervoor kiezen om uw klanten korting te geven. U kunt bijvoorbeeld korting geven wanneer een klant een bepaald aantal artikelen aanschaft of wanneer het totale factuurbedrag hoog is. Om de korting te geven kunt u binnen Exact Online een kortingspercentage aangeven. Echter u kunt er ook voor kiezen om een bepaald bedrag aan korting te geven. Dit kunt u op de volgende manier doen.

Wanneer u een vast bedrag aan korting wilt geven van bijvoorbeeld €10,- op de gehele factuur, dan kunt u een artikel aanmaken met de omschrijving ‘Korting’. Als verkoopprijs van dit artikel vult u de korting in. Wanneer u dit artikel bijsluit bij een factuur, geeft u het aantal van het artikel in als een negatieve waarde. Dan kan de som worden afgetrokken van het factuurtotaal (bijvoorbeeld -1 x korting artikel met de prijs van €10,- zal als gevolg hebben dat er -€10,- geregistreerd wordt tegen het factuurtotaal).

Picture credits

Labels:, ,

Reacties (13)

 • Caspar

  |

  Hoi Joset,

  Ik wil graag ook in de offerte en order een absolute korting kunnen geven. Dit kan ik inderdaad doen door een artikel ‘korting’ aan te maken en bij het aantal een negatieve waarden in te geven.

  Dit lukt nog wel in de offerte module, maar als ik de offerte dan akkoord krijg en deze accepteer, dan zegt exact dat het niet toegestaan is om een negatieve waarde in te geven??

  Waarom is dat eigenlijk? Want in de factuur module lukt het wel weer, maar alleen bij de order module weer niet.

  Bij een order kan ik zelfs helemaal geen negatieve waarde ingeven, dit kan dan wel weer bij de factuur en offerte.

  Het ingeven van een absolute korting is verreweg de gemakkelijkste manier om een korting te geven, alleen moet deze dan wel in offertes en orders werken.

  gr Caspar

  Beantwoord

 • barry

  |

  Hoi Caspar en Joset,

  Ik heb het idee dat dit puur een bug is in het systeem. want in feite zou je hetzelfde moeten kunnen doen in offerte – order – factuur.

  je zou de korting in de order tijdelijk even op plus kunnen zetten ipv min en dan als je gaat factureren dan deze weer op min zetten.

  Lijkt me dat exact dit binnen no time recht zet, want mijn inziens kan dit niet.

  barry

  Beantwoord

 • Anne Overdevest

  |

  Goedemiddag Caspar en Barry,

  Bedankt voor de feedback. Caspar heeft deze vraag ook ingediend via Exact Online en de vraag is via die weg ook beantwoord door een collega van mij. Hier leest u meer:

  Op dit moment is het wel mogelijk om een kortingsartikel op te nemen in offertes en in verkoopfacturen, maar niet in orders.
  Bij acceptatie van een offerte kunt u kiezen wat er
  uit voort vloeit: een verkooporder of een verkoopfactuur. Wanneer u kiest voor verkoopfactuur, dan kunt u de offerte wel Accepteren, wanneer u kiest voor verkooporder niet. Dan krijgt u namelijk de melding ‘ Aantal – Een negatieve waarde is niet toegestaan’.

  Deze melding komt naar voren omdat in de verkooporder niet een negatief aantal kan worden ingegeven. De oorzaak daarvan is dat vanuit een verkooporder twee lijnen lopen: facturatie en de goederenlevering.
  En op dat laatste punt vindt het probleem plaats: een negatieve goederenlevering is niet mogelijk (dat zou een retour worden en daarvoor is er een los menupad).

  Voor nu zijn er de volgende opties:
  1. U werkt met procentuele korting in plaats van een kortinsartikel
  2. U maakt de offerte aan met een artikel Korting. U accepteert de offerte met als keuze bij Aanmaken ‘Geen actie’. U maakt los de verkooporder aan zonder kortingsartikel, en bij de facturatie voegt u weer de kortingsregel toe.
  3. U maakt de offerte aan met een artikel Korting. U accepteert de offerte met als keuze bij Aanmaken ‘Verkoopfactuur’. Bij het afdrukken van de verkoopfactuur wordt ook meteen de goederenlevering geregistreerd.
  4. U maakt de offerte aan zonder artikel korting, maar met een handmatig ingevuld tekstveld, waarin u aangeeft dat er
  korting wordt berekend, en wat het eindbedrag zal zijn. U accepteert de offerte en maakt er een order van. Bij de facturatie voegt u het negatieve artikel toe.

  We vinden het wel meer dan begrijpelijk dat u gebruik zou willen maken van een kortingsartikel. Daarom hebben we hiervoor namens u beiden een suggestie voor de ontwikkelafdeling ingediend. Bij verdere vragen horen we graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Anne Overdevest

  Beantwoord

 • Jessica

  |

  De genoemde oplossingen zijn naar mijn idee niet werkbaar als je meer dan 200 orders per dag te verwerken hebt …

  Beantwoord

 • Marc Rekers

  |

  Beste Jessica,

  Dank voor je reactie. Er wordt momenteel gewerkt aan een oplossing. Er zal een optie worden ingebouwd in Exact Online om korting mee te geven aan een verkooporder. Hoe en wanneer dit beschikbaar zal komen is nog onduidelijk. Zodra deze optie beschikbaar komt, zult u dit kunnen zien in de release notes.

  Met vriendelijke groet,

  Marc Rekers

  Beantwoord

 • Cees

  |

  Hoe kan ik via de XML-import kortingen op een verkoopfactuur meegeven? Ik bedoel hier variabele kortingen zoals vouchers of korting bij een bepaald orderbedrag.

  Ik gebruikte hiervoor het veld “PaymentDiscountAmount” in het XML-bestand, maar Exact Online schijnt dit veld te negeren.

  Vervolgens probeerde ik een artikel met een negatief waarde te importeren, maar dit leidt tot de foutmelding “SalesInvoiceLine Nettoprijs – Een negatieve waarde is niet toegestaan”.

  Uiteindelijk is het gelukt door een artikel aan te maken met een positieve waarde, maar met een negatief aantal op de factuur.

  Met andere woorden: zolang de korting in Eol bestaat als artikel met een vaste prijs gaat alles goed.

  Maar hoe ga ik dan om met variabele kortingen zoals 10% korting op de factuur bij een hoog orderbedrag?

  Ik weet niet vantevoren wat de waarde van die 10% gaat zijn en dus ook niet wat de prijs is van dit “kortingsartikel”….

  Beantwoord

 • Marc Rekers

  |

  Beste Cees,

  Om een totale kortingsregel toe te voegen dient u inderdaad een artikel toe te voegen met een negatief aantal. Er zijn echter wel ontwikkelingen gaande; de functionaliteit om een totaalkorting te geven wordt momenteel getest. Wanneer de optie om een totaalkorting te geven beschikbaar komt, is echter niet bekend. Wel staat vast dat de XML dan ook zal worden aangepast.

  Met vriendelijke groet,

  Marc Rekers
  Customer Support Exact

  Beantwoord

 • Thea van den Bergh

  |

  Wij lopen ook tegen het probleem met korting aan.
  Wanneer een offerte wordt aangemaakt en het artikel KORTING wordt gebruikt, dan wordt het ingevulde negatieve bedrag niet meegenomen in het project. Dat is een hoogst kwalijke zaak, want er wordt vanuit het project een factuurvoorstel aangemaakt en gefactureerd. De korting wordt hier dan niet meegenomen. Het gefactureerde bedrag klopt niet!
  Als oplossing worden nu suggesties gegeven die een handmatige handeling bevatten. Dat is om meerdere redenen niet wenselijk. Men mag toch verwachten dat dit geautomatiseerd kan worden???

  Beantwoord

 • Marc Rekers

  |

  Beste mevrouw van den Bergh,

  Als ik een uursoort invoer (aantal 5) en daaronder een regel met dezelfde uursoort (aantal -1), zal de prijsafspraak in het project worden aangepast. Een offerte met alleen een kortingsregel zal niet werken. Verder zijn er nog steeds ontwikkelingen gaande over de totaalkorting.

  Met vriendelijke groet,

  Marc Rekers
  Customer Support Exact

  Beantwoord

 • Jessica

  |

  Is er misschien al iets meer duidelijk over de mogelijkheid om een kortingsregel toe te voegen aan een verkooporder in Exact Online? Inmiddels zijn we 2 jaar verder en is het nog steeds onmogelijk …

  Beantwoord

 • Christian de Bruin

  |

  Beste Jessica,

  Een selecte groep klanten maakt op dit moment gebruik van de mogelijkheid totale korting te kunnen geven in een ‘Controlled release’.
  De beschikbaarheid voor al onze klanten staat gepland voor dit kwartaal.

  Beantwoord

 • Maurice

  |

  Is er inmiddels al bekend wanneer we met kortingen (of negatieve aantallen) kunnen gaan werken. De tekortkoming in het systeem is echt groot!

  Beantwoord

 • Christian de Bruin

  |

  Beste Maurice,

  Zoals hierboven aangegeven is de planning om dit in het tweede kwartaal van dit jaar algemeen beschikbaar te maken. Ik verwacht dit nu aan het eind van dit kwartaal.

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën