Tip: Een incasso terugboeken

Geschreven door Joset Vervoort op . Geplaatst in Exact Online

Op het moment dat u een verkoopboeking invoert met de betalingsconditie incasso, kunt u dit incasso laten verrichten. Wanneer u het incasso verricht bij uw bank en u voert vervolgens het bankafschrift in met het verrichte incasso, dan wordt het incasso met de verkoopboeking afgeletterd.

Het kan voorkomen dat uw klant het niet eens is met het incasso en deze laat storneren. In dat geval kunt u de volgende stappen uitvoeren:

 1. Via het menu [Financieel > Bank > Af te handelen] opent het scherm Afschriften: af te handelen. Hier kunt u op de datum van het afschrift klikken. Vervolgens wijst u de storno toe aan de juiste klant indien dit nog niet automatisch is gebeurd.
 2. Vervolgens gaat u naar [Verkoop > Klanten > Kaarten]. Hier zoekt u de betreffende klant en klikt u op Actualiseren. Daarna klikt u op Afletteren zodat u in het afletterscherm komt. In het afletterscherm ziet u aan de linkerzijde de kas- en bankboekingen en aan de rechterzijde de openstaande posten van deze klant. Standaard worden alleen de niet afgeletterde posten getoond.
 3. U kunt bovenin bij Beeldopties kiezen voor Tonen: Afgeletterd. Nu worden alle afgeletterde posten getoond.
 4. Hier zet u een markering bij de betreffende incasso of de verkoopboeking. De post waarmee afgeletterd is krijgt automatisch ook een markering.
 5. Daarna klikt u op Ongedaan maken.

Nu de posten niet meer afgeletterd zijn kunt u bovenin bij de Beeldopties kiezen voor Tonen: Niet afgeletterd. De bankboeking, de storno bankboeking en de verkoopboeking kunt u hier weer zien. U zet een markering bij de bankboeking en de storno bankboeking en klikt op Afletteren. Hierdoor blijft de verkoopboeking als openstaande post aanwezig.

Picture credits: 1, 2

Labels:, , , ,

Reacties (2)

 • Olaf

  |

  Beste Joset,

  Zover was ik ook inmiddels, maar voor zover ik kan zien kan ik de post niet nogmaals ter incasso aanbieden. Heb jij enig idee of en zo ja hoe dat mogelijk is?

  Groeten,
  Olaf

  Beantwoord

 • Tim Verbeij

  |

  Beste Olaf,

  Als bovenstaande stappen zijn doorlopen zijn al het goed is geld in en geld uit met elkaar afgeletterd. De verkoopfactuur komt weer open te staan. Via het incasso overzicht zou uw incasso betaling terug moeten zien.

  In het overzicht Incasso kunt u de Statussen aanvinken: Open
  Geselecteerd
  Verricht

  Mogelijk komt uw incasso terug onder de status Verricht. Vanuit hier kunt u de incasso opnieuw verrichten.

  Beantwoord

Laat een reactie achter

Categorieën