Prinsjesdag 2010, en nu?

Geschreven door Larno van Loo op . Geplaatst in Exact Globe

De derde dinsdag van september (Prinsjesdag 2010) is alweer voorbij. We hebben gisteren allemaal kunnen zien wat de regeringsplannen zijn voor het komende jaar. Maar wat betekent dit nu voor u als Exact Globe gebruiker? En hoe kunt u dit toepassen binnen de software? U vindt hier een paar regelingen welke toepasbaar zijn in Exact Globe.

BTW-aangifte per maand blijft mogelijk
Vanaf 2009 is het mogelijk voor ondernemers om hun BTW-aangifte per kwartaal te kunnen doen. Vanwege het succes van de maatregel is deze al een keer tussentijds verlengd. Deze maatregel wordt nu structureel doorgevoerd. Nu blijft het voor ondernemers mogelijk om te kiezen tussen een maandelijkse of een kwartaal aangifte.

Overstappen?
Ondernemers welke willen overstappen van de maandaangifte naar de kwartaalaangifte kunnen contact opnemen met de inspecteur van de Belastingdienst.  Wanneer de BTW per kwartaal wordt opgegeven dan heeft u de mogelijkheid om uw liquiditeitspositie te verbeteren. U betaalt niet minder belasting maar u kunt wel op een later tijdstip betalen.

Toepasbaar binnen Exact Globe
Binnen Exact Globe is het mogelijk om een maandelijkse aangifte te maken. U kunt dit doen via het menu [Financieel, BTW, Statistieken, BTW-aangifte], voer nu de volgende stappen uit:

  • Klik op Nieuw
  • Markeer het veld Automatisch toekennen
  • Kies bij Frequentie voor Per kwartaal

Afschaffing loon-over uitgesteld
Sinds 2006 is een andere aangifte van toepassing, de loonaangifte waarmee u de loonheffingsbedragen doorgeeft aan de Belastingdienst. De loonmethodieken ‘loon-in’ en ‘loon-over’ kunnen toegepast worden. De methode ‘loon-over’ zou afgeschaft worden bij invoering van de eenduidige loonaangifte per 1 januari 2011. Het kabinet heeft besloten om de eenduidige loonaangifte niet per 1 januari 2011 in te laten gaan en heeft voorgesteld om de overgangsregeling met betrekking tot ‘loon-over’ met een jaar te verlengen en dus ook voor loonbetalingen in 2011 geldt.

Toepasbaar binnen Exact Globe
Binnen Exact Globe is het mogelijk om beide manieren te gebruiken. ‘Loon-in’ gebruikt u door een terugwerkende kracht boeking aan te maken over een periode die u wilt corrigeren. ‘Loon-over’ gebruikt u door een correctie door te voeren in de betreffende periode. De methode ‘loon-in’ resulteert niet in een correctie op de loonaangifte, de methode ‘loon-over’ wel.

Voorbeeld:
Periode 1 is aangegeven middels een loonaangifte bij de Belastingdienst. Echter u constateert dat de salarisbedragen niet juist zijn. Deze dient u te corrigeren. Bij de methode ‘loon-in’ maakt u een terugwerkende krachtboeking aan via het menu [Salaris, Invoer, Terugwerkende kracht]. Deze boeking boekt u in een andere periode, bijvoorbeeld periode 4. Op de loonstaat staan deze bedragen ook in periode 4 en worden meegenomen als bedragen van periode 4 in de loonaangifte.

Bij toepassing van de methode ‘loon-over’ kunt u periode 1 herberekenen en het verschil wordt geboekt. Vervolgens kunt u deze loonboeking verwerken en een correctie op de loonaangifte aanmaken via het menu [Salaris, Aangifte, Loonaangifte]  met de knop ‘Nieuw’.

Aanpassing premies WAO/WIA en ZVW
De voorlopige premiepercentages voor 2011 zijn vastgesteld en ze veranderen weinig ten opzichte van dit jaar. De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) stijgt van 7,05% naar 7,75%, daarentegen daalt de WAO/WIA basispremie van 5,70% naar 5,10%.

Toepasbaar binnen Exact Globe
De premiepercentages voor 2011 worden meegeleverd met de rekenregels in de eindejaars update van Exact Globe, release 400. Deze is beschikbaar in de eerste week van januari 2011. Indien in de betreffende componenten de optie ‘Afwijkend percentage’ niet is aangevinkt én er geen afwijkend percentage per kostenplaats is ingevuld voor de betreffende componenten, wordt er automatisch gebruik gemaakt van de rekenregels. U hoeft dan geen wijzigingen door te voeren.

De component kunt controleren op de optie ‘Afwijkend percentage’ via het menu [Salaris, Componenten, Onderhouden]. Een afwijkend percentage per kostenplaats kunt u opvragen via het menu [Systeem, Algemeen, Instellingen, Salarisinstellingen, Afwijkend percentage] en de rekenregels kunt u opvragen via het menu [Salaris, Verslagen, Rekenvoorschriften]. Afhankelijk van de ingevoerde peildatum worden de percentages getoond die op de peildatum van toepassing zijn.

Bron en overige nieuwsfeiten
Picture

Labels:, , , ,

Laat een reactie achter

Categorieën